-->

יום שני, פברואר 14, 2011

לחם עבודה (לחם ללא לישה)

אני אוהבת לחם. משוגעת על לחם, ועל פחמימות.
לא לא לא, אני מתקנת, לחם אוהב אותי, פחמימות רודפות אחריי, אני לא מבינה מה הם רוצים ממני?

טוב אפשר להבין אותי. קשה לעמוד בפני ריח של לחם טרי שעכשיו יצא מהתנור. קשה לעבור לייד מאפייה בלי לקחת נשימה עמוקה ולעצום את העיניים, ולהחיש את הצעדים כדי לא להתפתות לקנות איזה מאפה שמנמן.

אז אני אוהבת לחם.

לאחרונה יש איזשהו שטף של מתכוני לחם ללא לישה.
מה יכול להיות יותר מושלם מזה? לחם טרי, ביתי,עם קרום מתפצפץ, בלי הרבה עבודה.
הייתי חייבת לנסות!

ראיתי תוכנית על כך בערוץ האוכל באיזה יום שבת מנומנם, ומייד חטפתי פרץ של השראה,והבטחתי לעצמי שאני חייבת לנסות.יש על הנושא אין ספור כתבות. והמתכון אכן פשוט מאוד. העיקרון הוא כמות מועטה של שמרים, וערבוב מהיר של חומרים בסיסיים: קמח מים ומלח. התפחה איטית למשך כל הלילה מחליפה את הלישה של הבצק ויוצא לחם מדהים.לאחר נסיונות מגוונים הגעתי ללחם שאני אוהבת, יחסית דחוס ועשיר בטעמים עם קרום קשה ומתפצפץ.

פה אני רוצה לפרגן לבלוג של שירלי נמש.במהלך חיפושיי ברשת נתקלתי באתר שלה שם יש טיפים מעולים וצילומים מדהימים לאפיית לחם ללא לישה.

בנוסף לזה, עכשיו כשמחירי הלחם עולים, כל כך משתלם להכין לחם בבית!
צאו לרחובות להפגין, ותחזרו הביתה לאכול לחם ביתי.





לחם בצל מקמח מלא
עפ"י מתכון שלי
כיכר לחם אחת

מרכיבים:
1 וחצי כוסות קמח מלא תופח
1 וחצי כוסות קמח מלא רגיל
3 כפות נבט חיטה
3/4 כף שמרים יבשים
3/4 כף מלח
כוס וחצי מים חמימים

1 בצל גדול קצוץ
2 כפיות סוכר חום
3 כפות שמן צמחי (לא זית)
כפית פלפל שחור גרוס (אפשר פחות,או להשמיט)

ביצה+שומשום לציפוי

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה שמרים קמח ומלח. מוסיפים מים חמימים בהדרגה ומערבבים היטב עד לקבלת בצד דביק ורך.
מכסים ומתפיחים בטמפ' החדר עד שהבצק מכפיל את נפחו.מעבירים ללילה במקרר.
בינתיים מטגנים את קוביות הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הסוכר והפלפל ומקרמלים את הבצל עד שהוא חום זהוב.
למחר היום,מחממים תנור לחום מקסימלי (230-250 מעלות) מוציאים את הבצק מהקערה, מטמיעים את הבצל ויוצרים צורה של כיכר. מתפיחים עד להכפלת הנפח.מברישים בביצה טרופה, ומפזרים שומשום.
אופים כ20-25 דק' עד שהכיכר תופחת ומזהיבה.

לחמניות אגוזים מחיטה מלאה
עפ"י מתכון שלי
כ-8 לחמניות קטנות

מרכיבים:
 2 כוסות קמח מלא רגיל
1 כוס קמח פיצה ופוקאצ'ה של שטיבל
3 כפות נבט חיטה 
3/4 כף שמרים יבשים
3/4 כף מלח
100 גר' אגוזי מלך קצוצים גס (אפשר גם פקאנים)

אופן ההכנה:
אופן ההכנה זהה למתכון שמעל, רק שאת האגוזים מערבבים יחד עם הקמח.מחלקים את הבצק לכדורים קטנים ומקמחים אותם היטב. אופים באותו אופן, רק שזמן האפייה מתקצר בהתאם לגודל הלחמניות.אין צורך להבריש בביצה אבל רצוי להבריש במים לקבלת קרום פריך ומתפצפץ.
ניתן לאפות ככיכר שלמה.


לחם כפרי עם דגנים וזרעים
עפ"י מתכון שלי
כ-5 כיכרות בגודל בינוני


מרכיבים:
חצי כוס קמח מלא רגיל
5 כוסות קמח כפרי של שטיבל
1 כוס קמח פיצה ופוקאצ'ה של שטיבל
כוס דגנים וזרעים:גרעיני דלעת, גרעיני חמניה,שיבולת שועל ושומשום.
3 כפות נבט חיטה
3 כפות סובין חיטה
1 וחצי כפות שמרים
1 וחצי כפות מלח
 3 וחצי עד 4 כוסות מים חמימים.

אופן ההכנה:
אופן ההכנה דומה ללחמים האחרים, רק שיש לערבב עם הקמח את הזרעונים והדגנים ולהמשיך בתהליך כרגיל.
מכיוון שמדובר בקמח כפרי, ייתכן שיהיה צורך בכמות גדולה יותר של מים, אבל לא לשים את כל הכמות בבת אחת, אלא בהדרגה.לפני האפייה מברישים במים ומפזרים סובין.


לחם מ 55% קמח מלא ו45% קמח לבן +שיבולת שועל, גרעיני חמנייה,גרעיני דלעת ושומשום שהוכן באותו אופן:



הערות ושדרוגים:
  • אני אופה את הלחם ישירות על אבן שמוט -משדרגת פלאים את המאפה, אבל באמת שלא חובה, לא צריך להשתגע, אפשר לאפות בתבנית לחם (אינגליש קייק רחבה) או בצורה חופשית על תבנית רגילה.
  • אם משתמשים באבן יש לקמח היטב את הבצק ואת האבן כדי שלא יידבקו.
  • אם אופים את הלחם בתבנית אינגליש קייק מומלץ לאחר 10-15 דק' אפיה להוציא מהתבנית ולהניח על אבן או תבנית שטוחה להמשך האפייה.לא חייבים אבל מומלץ.
  • לא להיבהל מהקמח התופח במתכון הראשון. הוא חשוב להצלחת המרקם של הלחם, אבל אפשר להחליף בקמח מלא רגיל.
  • הברשה של הלחם במים לפני האפייה יוצרת קרום פריך ומתפצפץ. יש המניחים תבנית עם מים בתחתית התנור ל10 דק' הראשונות של האפייה ליצירת אדים בתנור. ניסיתי ואכן יוצא נפלא, אבל גם הייתה פעם אחת ששכחתי ועדיין יצא קרום מקסים.
  • אפשר לגוון את הלחם בטעמים אינסופיים: זיתים,עגבניות מיובשות,שום אורגנו ועוד ועוד לפי הטעם
  • אם אופים כמות גדולה, רצוי לפרוס לפרוסות ולהקפיא כדי לשמור על הטריות.
  • איך יודעים שהלחם מוכן? הטיפ הכי מוכר. אם הופכים אותו ונוקשים על התחתית היא אמורה להשמיע צליל חלול.
  • הכי טעים בעולם-לחמניית אגוזים חמימה עם שכבה נדיבה של חמאה על הבוקר...נמ
בתאבון.




6 כבר הגיבו:

שירלי נמש אמר/ה...

תודה רבה על הפירגון!
האתר שלך מקסים, ובחירה נפלאה של מתכונים
סחתיין על התעוזה לנסות לעבוד ע"פ מתכונים שלך.

Talul אמר/ה...

תודה רבה רבה
לשמוע את זה ממך זו באמת מחמאה ענקית ! :)

Inspired by eRecipeCards אמר/ה...

BEAUTIFUL LOAF OF BREAD! Thank you so much for your submission to erecipeCards.com! I think this is a wonderful post! Hope to see you coming back with some of your back stock of recipes and of course, make us a habit whenever you post anything new

Dave

אנונימי אמר/ה...

מה תפקיד נבט חיטה והאם אפשר לא לשים למי שאין או שיבולת שועל במקומה?

טל אמר/ה...

נבט החיטה הוא חלק מגרעין החיטה, והוא פשוט מעשיר את המתכון מבחינת תזונתית ובריאותית, אבל אם אין אפשר להשמיט ולא צריך לשים שום דבר אחר במקום.

אנונימי אמר/ה...

הכנתי אתמול את הלחם הכפרי ויצא פשוט מדהים. אכלתי כיכר שלמה לבד. בזכותך גיליתי את נבט החיטה שאני הולכת לשים אותו בכל מאפה בעתיד. תודה רבה לך.

הוסף רשומת תגובה

כשאתם מגיבים, זה כיף חיים