-->

יום ראשון, פברואר 17, 2013

גאלט המן

אני באמת לא מבינה אנשים שלא אוהבים אזני המן, אבל אין להם בעיה לאכול פאי שוקולד.
או טארט אגוזים בקרמל.
או פאי תפוחים.
או קיש (אם מדובר באזני המן מלוחות)


מה ההבדל? בצק חמאתי (בדרך כלל), מלית עשירה ומפנקת, וזהו.
אה הגודל? הצורה?

נו באמת, מי אוכל עם העיניים??

אבל ברצינות. תחשבו על זה לרגע. אוזן המן = פאי בקטן.

אז למה לטרוח?
למה לרדד בצק פריך חמאתי עקשן שנדבק ורוצה מלא קמח?


למה לקרוץ מלא מלא עיגולים קטנים ומעצבנים?

למה לעבור עיגול עיגול עם כפית קטנה ומעצבנת ולפזר מלית בכמות-לא-גדולה-מידיי-כדי-שלא-יגלוש-ולא -קטנה-מידיי-כדי-שחמותכם-לא-תחשוב-שאתם-קמצנים-?

למה לסגור עיגולי בצק לצורה לא ברורה?

ואז להדק את השוליים כדי שלא יפתחו באפייה (כי שמתם יותר מידיי מלית) ?

ואז לאפות ולהתאכזב כי הן נפתחו באפייה, המלית שאלתרתם נמסה ונזלה על כל התבנית וקרמלה את הכל למעין נוגטין בצק פריך (נשמע אלוהי!)

להוציא מהתנור לעינהן המאוכזבות של בני משפחתכם

לרצות לזרוק הכל לפח ולשבת לנשנש הכל בדכאון כי שוב צריך ללכת לקנות אזני המן קשות של סופר עם מלית "ההפתעה השחורה".


למה לא להכין אזן המן ענקית?

אהההההההה....



מה זה גאלט? פאי של עצלנים. במקום לטרוח לרדד וליישר יפה בתבנית, מרדדים חתיכת בצק בצורה אקראית, ממלאים, ומקפלים מעל המלית את הבצק בצורה מרושלת. מתקבל טארט יפהפה וכפרי וטעים לא פחות. אז אם מקפלים את השוליים של הבצק לצורה משולש, מקבלים אזן המן תקנית למהדרין, בלי מאמץ, וזה גם חוסך משלוח מנות.



אז ככה:

מכינים בצק פריך. מקררים אותו היטב, ומרדדים על גבי נייר אפייה מקומח היטב.

את הנייר והבצק מעבירים לתבנית שבה נאפה את הגאלט. במרכז הבצק נניח את המלית שחייבת להיות יציבה ולא נוזלית, ומעל, בעדינות, נקפל את הבצק לצורת משולש(ונשאיר קצת מלית חשופה, כי זה יפה.)



ויש גם מלית תפוחים בקרמל, למי שלא אוהב שוקולד, או אוהב גם וגם



הכי פחדתי שהכנתי את המתכון הזה, זה שאני אכין מלית שוקולד, ובאפייה היא תקרוס לתוך עצמה ותיזל על כל התבנית והתנור ותטנף את העולם. למרבה הפתעתי ושמחתי, המלית שהיתה יציבה גם לפני האפייה, נשארה יציבה לאחריה, והיתה כל כך פאדג'ית ועשירה ושוקולדית ומדהימה! וגם מלית התפוחים היתה נהדרת, וממש היה קשה להתאפק ולא לחסל את כולה לפני האפייה.

מה הסוד?
פעם הכנתי ציפוי שוקולד והוספתי לו קצת דבש כדי שיהיה מבריק. השוקולד המומס תוך שניה קיבל מרקם של פלסטלינה והיה גמיש ומבריק. ואז גיליתי שככה בעצם מכינים בצק שוקולד, וזה היה העיקרון שהנחה אותי בהכנת המלית. שוקולד מומס עם קצת דבש וביצה לייצוב, הניבו מלית שוקולד רכה ויציבה מאד, ללא צורך בקמחף קורנפלור או חמאה.


גאלט המן או אוזן ענק
2 אזני המן בגודל בערך 22 ס"מ הפאה :)
מתכון לבצק פה


מרכיבים:

לבצק:
140 גר' חמאה רכה
100 גר' סוכר לבן
1 ביצה
180 גר' קמח לבן ( כוס ורבע)
קורט מלח

מלית שוקולד:
1 כף שמן
100 גר' שוקולד מריר/חלב
1 כף דבש
1 ביצה
1 כף קקאו
קורט מלח

מלית תפוחים בקרמל:
1 תפוח גדול קלוף ומרוקן מליבה, חתוך לחי ופרוס לחצאי ירח 
3 כפות סוכר חום
2 ביסקוויטים מפוררים
1 כף חמאה
חצי כפית קינמון

אופן ההכנה:
  • הכנת המליות:
מלית תפוחים:
מחממים את החמאה במחבת עד שהיא נמסה חלקית.
מוסיפים את פרוסות התפוחים ומטגנים עד שהן מצופות חמאה מכל הכיוונים.
מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב. 
נותנים לתפוחים להבשל בקרמל 2-3 דקות.
מוסיפים את הקינמון ופירורי הביסקוויטים ומערבבים היטב. 
מקרמלים עוד דקה- שתיים עד שהרוטב מסמיך ומבעבע ומורידים מהאש.

מלית שוקולד:
שוברים את השוקולד לקוביות. מניחים בקערה עם כף השמן וממסים עד שהשוקולד נוזלי במיקרוגל בפולסים של 30 שניות,  או בבן מארי (קערה על סיר עם מים רותחים שמחממים על אש נמוכה עד שהשוקולד נמס)
מוסיפים קורט מלח וביצה ומערבבים היטב ומהר ככל האפשר.
מוסיפים את הדבש והקקאו ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה וצמיגית.

מקררים את המליות היטב בטמפרטורת החדר.
  • להכנת הבצק:
  1. מניחים בקערה קמח, מלח  מערבבים ומשהים בצד.
  2. בקערה אחרת מניחים חמאה וסוכר ומערבלים באמצעות מיקסר עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים את הביצה ומערבלים עד להטמעה.
  4. מוסיפים בבת אחת את החומרים היבשים ומערבבים בעדינות עד לקבלת בצק אחיד.
  5. עוטפים את הבצק בניילון נצמד, משטחים לצורת פיתה, ומקררים כשעה במקרר (לא להקפיא)
  6. מחממים תנור ל- 180 מעלות. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים.
  7. מקמחים היטב נייר אפייה. מרדדים את אחד החלקים של הבצק לעלה עגול ככל האפשר, בעובי של 1 ס"מ.
  8. מעבירים את הנייר עם הבצק המרודד לתבנית עליה אופים את הבצק.
  9. במרכז הבצק המרודד מניחים את אחת המליות.
  10. מקפלים את הבצק בעדינות על גבי המלית כמו שמקפלים אוזן המן, ומהדקים היטב את השוליים.
  11. חוזרים על אותה פעולה עם הבצק הנותר והמלית.
  12. אופים בתנור חם, 20-25 דקות, עד שהבצק אפוי ויציב, ושוליו מזהיבים.
  13. מצננים היטב, מפזרים אבקת סוכר ופורסים לפרוסות.



הערות ושינויים:
  • המליות מספיקות כל אחת לאוזן המן אחת ענקית. אפשר להכין אזני המן ענקיות רק במילוי שוקולד או רק במילוי תפוחים. פשוט מכפילים את הכמויות של המלית הרצויה וממשיכים באותו אופן.
  • חשוב לרדד את הבצק (נשבעת שרשמתי עכשיו לבצק את הרדד ומחקתי) לעלה עבה יחסית, כי עובדים בגדול, אז המאפה צריך יציבות, ובצק שירודד דק מידיי ימס לכם בידיים ויתפרק מהר מאד.
  • רצוי לרדד את הבצק על נייר אפייה ואז להעביר אותו לתבנית שבה תאפו אותו, ורק אז למלא. אם תמלאו את אוזן ההמן לפני שהיא תהיה בתבנית יהיה מאד קשה להעביר אותה לתבנית בלי שתתפרק או תהרס.
  • אם נשארו הרבה נוזלים ממלית התפוחים, רצוי להמנע מלהוסיף אותם למאפה כי הם ירטיבו את הבצק וזה עלול להרוס אותו.
  • הבצק מספיק לשני טארטים קטנים בקוטר 20, וכך גם המליות אם לא רוצים לאפות בצורה של אוזן המן. לחילופין , אפשר להכין אזני המן קטנות, או גאלטים בעיצוב חופשי.
  • אם משתמשים במלית אחרת, היא חייבת להיות יציבה ולא נוזלית! עם מלית נוזלית פשוט אי אפשר להכין גאלט.
  • רצוי להכין את המליות מראש ולקרר היטב לפני שיבואו במגע עם הבצק.
  • חשוב לא לעבד את הבצק יותר מידיי כדי לא לפגוע בפריכותו.
  • את הבצק חשוב לקרר במקרר ולא במקפיא כדי שלא ישבר. 
אז שיהיה לכם חג שמח, ענק, מתוק, מלא אבקת סוכר, וחמאה, וליצנים, ורעשנים, ותחפושות מגניבות!
כי אין על פורים...

ואל תשכחו לשתף אותי בעוגה מגניבה אם בא לכם לזכות בערכת הצנתרים הזו




8 כבר הגיבו:

sweetmisspudding אמר/ה...

פוסט מצוין. הצילום והסטיילינג נהדרים.
אני רוצה את הצנתרים!!!!!!!!!11

מור אמר/ה...

את גאון וגאלט המן זה רעיון אדיר והתמונות הורסות ואני רוצה חתיכה מהתפוחים וחתיכה מהשוקולד ואז עוד חתיכה מהתפוחים ואז עוד אחת מהשוקולד ואז.. אוי, נגמר? חבל. טל, תכיני לי גאלט המן חדש(ים)*? מישהו גמר את השניים הראשונים...

*ואל תשכחי לבצק את הרדד.

נטלי אמר/ה...

טוב, ברור לך שזה הכי מגניב בעולם!!!

חג שמח!
נטלי

Avigail Giron אמר/ה...

אחרי 2 ניסיונות ליצור אוזני המן בימים האחרונים ממש נחמד להתנחם בפוסט שכזה..ושאני לא סתם עקומה...

דורית אמר/ה...

מה קורה פה?
איך פיספסתי את הפוסט הזה?
מחר הייתי אמורה להכין פעם ראשונה בחיים אוזני המן
ומאוד חששתי, נראה לי שאדחה את זה לשנה הבאה...
מחר אכין פעם ראשונה בחיים אוזן המן!

בישול בזול אמר/ה...

יש מצב עצבני שאני מכינה את זה כקינוח לסעודת פורים. סגרת לי בדיוק את הפינה של - בא לי שזה יהיה מגניב וברוח החג, אבל אין לי יותר מדי כוח להתעסקויות מעבר למה שאני כבר עושה במשלוחים. תודה!

יובל שם טוב Yuval Shem-Tov אמר/ה...

אף פעם ל חשבתי על אזני המן בתור גאלט! גאוני

The Cookie Fairy אמר/ה...

מתהההההה על אזני המן!
מוכנה לאכול אותם בכל יום בשנה.
וגם פאי שוקולד. וגם טארט אגוזים בקרמל.
או כל דבר אחר שקשור לבצק שתציעי לי.
חוצמזה אהבתי את הרעיון לגאלט אזני המן,
אין ספק שזו פחות התברברות בצקית
בהחלט עושה חשק לנסות!

הוסף רשומת תגובה

כשאתם מגיבים, זה כיף חיים